TÜRK DÜNYASININ BİLİM İNSANLARI 8 EKİM’DE ALMATI’DA BULUŞUYOR

3. Uluslararası Türk Dünyası Bilim Ödülleri, “Geçmişe Saygı, Geleceğe İlham” anlayışıyla Kazakistan’da gerçekleştirilecek
ALMATI / KAZAKİSTAN — Türk dünyasının farklı ülkelerinden seçkin bilim insanlarını, akademisyenleri ve kurum temsilcilerini bir araya getirecek 3. Uluslararası Türk Dünyası Bilim Ödülleri, 8 Ekim 2026 Perşembe günü Almatı’da gerçekleştirilecek.
Türk Dünyasının en büyük Sivil Toplum Kuruluşlarından biri olan Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından hayata geçirilen organizasyon; Türk dünyasının bilimsel birikimini görünür kılmayı, geçmişin büyük bilim insanlarının mirasını yaşatmayı ve günümüzün başarılı bilim insanlarını ortak bir bilim ve medeniyet vizyonu etrafında buluşturmayı amaçlıyor. Organizasyonun temel yaklaşımını “Geçmişe Saygı, Geleceğe İlham” düşüncesi oluşturuyor.
Bursa’dan Kuzey Kıbrıs’a uzanan Türk Dünyası Bilim Ödülleri yolculuğu, üçüncü yılında Türkistan coğrafyasının önemli merkezlerinden Almatı’ya taşınıyor. Programda matematik, fizik, kimya, mühendislik, tıp, sosyal bilimler, eğitim bilimleri, tarih, Türkoloji, dil ve edebiyat gibi 16 farklı alanda bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan isimler ödüllendirilecek.
Organizasyonun uzun vadeli hedefi ise Türk dünyasında bilimsel başarının uluslararası ölçekte tanındığı kalıcı ve saygın bir gelenek oluşturmak. Düzenleme Kurulu Başkanı Cemal Akkuş, Türk Dünyası Bilim Ödüllerinin içeriği, bilimsel niteliği ve uluslararası yapısıyla gelecekte “Türk dünyasının Nobel’i” olarak anılan güçlü bir bilim markasına dönüşmesi için çalıştıklarını ifade ediyor.
ATA YURTTA BİLİM BULUŞMASI
Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu, programın Kazakistan’da düzenlenmesinin taşıdığı özel anlamı şu sözlerle ifade ediyor:
“Tanrı Dağları’ndan Anadolu’ya, Altaylardan Balkanlar’a uzanan bu büyük coğrafya bizim için yalnızca geçmişimizin değil, ortak geleceğimizin de adıdır. Türk dünyasının gerçek birliğinin ortak hatıralar kadar ortak fikirlerle, ortak projelerle ve ortak kurumlarla güçleneceğine inanıyoruz.”
Birlik, Türk dünyasını yalnızca ortak tarih, dil ve kültür ekseninde değil; bilim, eğitim, ekonomi, stratejik düşünce ve uluslararası iş birliğinde birlikte hareket edebilen ortak bir gelecek ideali olarak değerlendiriyor. Kongreler, akademik çalışmalar ve bilim ödülleri aracılığıyla farklı ülkelerden bilim insanları ile kurumların ortak projelerde buluşturulması hedefleniyor.
2026’DA TÜRK DÜNYASININ SEÇKİN İSİMLERİ ÖDÜLLENDİRİLECEK
2026 programında Türk dünyasının farklı ülkelerinden bilim ve kültür insanları ödüle layık görüldü.
Programda özellikle ev sahibi Kazakistan’ın bilim dünyası güçlü bir şekilde temsil edilecek. Bilim Ödülleri çerçevesinde Kazakistan’dan 4 bilim insanının ödüllendirileceği gelen haberler arasında.
TÜRK DÜNYASININ KURUMLARI ALMATI’DA BİR ARAYA GELECEK
Program, Turan Üniversitesi ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilecek. Türk Devletleri Teşkilatı, Türksoy, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü tarafındanda da destekleniyor. Kurum temsilcileri başta olmak üzere Türk dünyasının önemli kurumlarının temsilcilerinin de programa katılması bekleniyor.
Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği; 2016 yılında uluslararası nitelikte bir üst birlik olarak kurulmuş, bünyesinde yüzlerce konfederasyon, federasyon, dernek ve vakfı bulunduran geniş bir sivil toplum yapılanması olarak Türkiye ile Türk dünyası arasında kültürel ve kurumsal iş birliğini geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütüyor.
BASIN, AKADEMİ VE TÜRK DÜNYASI TEMSİLCİLERİNE DAVET
3. Uluslararası Türk Dünyası Bilim Ödülleri, Türk dünyasının bilim insanlarını, üniversitelerini, araştırma kurumlarını, sivil toplum kuruluşlarını, medya temsilcilerini ve ortak bilim geleceğine katkı sunmak isteyen tüm kurumları Turan Üniversitesi ev sahipliğinde 8 Ekim’de Almatı’da gerçekleştirilecek bu anlamlı buluşmaya davet ediyor.
Organizasyon, yalnızca bir ödül töreni değil; Türk dünyasının bilimsel kapasitesini görünür kılacak, ülkeler arasındaki akademik ilişkileri geliştirecek ve yeni iş birliklerinin önünü açacak ortak bir bilim platformu olmayı hedefliyor.
“Bilimin sınırı yoktur; ama medeniyetlerin bilime bırakacağı bir imza vardır.”
3. Uluslararası Türk Dünyası Bilim Ödülleri, Türk dünyasının bu imzasını Almatı’dan geleceğe taşımaya hazırlanıyor.
ETKİNLİK BİLGİLERİ
Etkinlik: 3. Uluslararası Türk Dünyası Bilim Ödülleri
Tarih: 8 Ekim 2026, Perşembe Saat: 14.00
Yer: Turan Üniversitesi Almatı – Kazakistan
Tema: Geçmişe Saygı, Geleceğe İlham
Organizasyon: Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği
İş Birliği: Turan Üniversitesi
Web: www.bilimodulleri.org

Related posts

Подростки являются представителями деструктивных организации

Назия Жоямергенқызы

ТӨТЕНШЕ ЖАҒДАЙЛАР ЖАЙЛЫ САУАТТЫ АРТТЫРУ ЖОБАСЫ

Назия Жоямергенқызы

Төрт адамның өлімі: Сәрсемалиевтің сот залындағы реакциясы видеоға түсіп қалды

Назия Жоямергенқызы