Konya’da Vuslat Sempozyumu

 

Ortalık Haber Ajansı – ORHA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin 8. Gelecekte İletişim Çalıştayı kapsamında ortaklaşa düzenlediği «Uluslararası “Konya’da Vuslat” Sempozyumu» 19-22 Ocak 2017 tarihlerinde Konya’da gerçekleştirildi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, RTÜK Başkanı Prof.Dr. İlhan YERLİKAYA, Konya Valisi Yakup CANBOLAT, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN, İl Emniyet Müdürü Şükrü YAMAN, Konya Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Cemil PASLI ile Radyo ve Televizyon Üst Kurul Başkan Vekili Esat ÇIPLAK, Üst Kurul Üyeleri İsmet Özdal DEMİRDÖĞEN, Süleyman DEMİRKIRAN, Doç. Dr. Hamit ERSOY, Arif FIRTINA, Ersin ÖNGEL, Nurullah ÖZTÜRK, Taha YÜCEL başta olmak üzere yerel ve ulusal medya temsilcileri, akademisyenler, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen yerli ve yabancı çok sayıda öğrenci katıldı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK), 20-22 Mayıs 2016’da Bişkek ve Almatı’da gerçekleştirmiş olduğu 8. Gelecekle İletişim Çalıştayın’ın sonuç bildirgesinde katılımcılar, “Çalıştay faaliyetlerinin genişletilmesi amacıyla İslam Dünyası Turizm Başkenti olduğu Konya’da uluslararası düzeyde bir sempozyum yapılmasına yönelik bir tavsiye kararı almıştı. Üst Kurul, Çalıştayın bu talebi doğultusunda Konya’da, “Uluslararası “Konya’da Vuslat” Sempozyumu” düzenledi.

Üst Kurul Uzmanları ile birlikte lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından “Bir Başkent Eski de Olsa Başkenttir”temasının esas alındığı; Konya’nın tarihi, kültürü, sanatı, sosyolojisi, tarımı, sanayisi, ekonomisi, medyası ve benzeri başlıklar altında birbirinden farklı konularda 70 bildiri hazırlandı. Sempozyumun tanıtımı amacına yönelik afiş ve kısa film çalışmaları da yine katılımcılar tarafından gerçekleştirildi.

Sempozyum Açılış Konuşmaları:

Konya’nın kültürü, tarihi mekanları, sanayisi ve medyaya dair konuların ele alındığı sempozyumun açılışında konuşma yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kalender, “En önemli paydaşlarımızdan biri olan RTÜK, bir paydaş olmanın ötesinde İletişim Fakültemize her türlü desteği veren, özellikle karşılaştığımız sorunların çözümünde bize son derece samimiyetle yardımcı olan bir kurumdur. Bu bağlamda RTÜK Üst Kurul üyelerine teşekkür ederim. Bu sempozyum Türk Cumhuriyetlerinden gelen ülkemizde lisans ve lisansüstü eğitim yapan öğrencilerimizin bildirilerinin sunulacağı bir sempozyum olacaktır. Gerçekleştirilecek oturumlarda tarihimizi, kültürümüzü ve Konya’mızın örf ve adetlerini yansıtan birçok bildiri sunulacaktır. Sempozyumumuzun Konya’mıza, Ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, desteklerini esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin’e şükranlarımı sunuyorum» şeklinde sözlerini tamamladı.

“Geleceğe yönelik bir proje”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin ise konuşmasında, ulusal düzeyde bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, “RTÜK ile sürekli yardımlaşma ve dayanışma içerisindeyiz. Böyle bir organizasyondan bahsettikleri zaman çok heyecanlandık ve büyük bir memnuniyetle ev sahipliği yapacağımızı ifade ettik. RTÜK, tarihi ve kültürel bağlarımız olan ülkelerin evlatları olarak sizleri organizasyona dâhil etmekle geleceğe dönük birçok projenin yürütücüsü olduğunu göstermiş oldu. Türkiye Cumhuriyeti devleti tarihi misyonuna uygun olarak hareket etmektedir. Bütün kurumlar devlet adına hareket etmektedir. Bu açıdan geleceğe dönük kardeşliklerin daha da güçlenmesi, iş birliklerin bilinçli ve verimli bir biçimde yürütülebilmesi için bu tür organizasyon ve sempozyumlar çok yararlı olacaktır. Siz değerli misafirlerimizin, öğrencilerimizin birikimlerini, çalışmalarını bizlerle ve birbirlerinizle paylaşacak olmanız da önemli katkılar sağlayacaktır. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”ifadelerini kullandı.

“Medya, doğruları söylemeli, tarafsız olmalıdır”

Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, yaptığı konuşmada, «Medyada sorumluluk taşıyanlar doğruları söylemeli, tarafsız olmalıdır. Medya silah olarak kullanılmamalıdır. Medyayı silah olarak kullanacakların unutmamaları gereken husus, o silahın bir gün kendilerine dönebileceğidir» dedi.

RTÜK öncülüğünde, Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklarından gelerek İletişim Fakültelerinde eğitim alan öğrencilerin birlikte hareket edebilmeleri ve Türkiye deneyimlerinin paylaşılması amacıyla 2009 yılından bu yana Gelecekle İletişim Çalıştayları yapıldığını hatırlatan ve diğer ülkelerden gelen genç iletişimcilerin Türkiye’nin birer gönüllü temsilcisi olduğunu dile getiren Yerlikaya,«Çalışmaların sürekliliği açısından da İletişim Fakülteleri ile iş birliğini artırarak sürdürmeyi düşünmekteyiz. Sempozyumda, ’Bir Başkent Eski de Olsa Başkenttir’ teması ele alınacaktır. Bu sempozyum ile 2017 yılında gerçekleştireceğimiz 9. Gelecekle İletişim Çalıştayı öncesi hazırlık yapılması, Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklarından ülkemize gelerek radyo ve televizyon eğitimi alan öğrencilere ilmi makale yazma becerisinin kazandırılması amaçlanmıştır» diye konuştu.

«Lügatimizden düşmanlıkları ve korkuları çıkaralım.» diyen Yerlikaya, konuşmasının devamında: «Kavramlara dikkat edelim. Nasıl ki Hristiyanofobi yoksa Musevifobi yoksa İslamofobi de olamaz. İslamofobi kavramı Avrupa’da oluşturulmuş bir kavramdır. Bununla İslam düşmanlığı yapılmak istenmektedir. İslam kardeşliğini yok etmek suretiyle bizi birbirimize düşürmeye çalışmaktadırlar. Tarihte gösterdiğimiz feraseti burada göstererek oyun kuranların oyununa gelmemeliyiz. Bir de İslam terörle bağlantılı hale getirilerek aramızda fitne oluşturulmaya çalışılmaktadır.» şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Konya ile bütünleşen bir program”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek ise «RTÜK’ü sadece ceza kesen, kanal uyaran bir kurum sanırdık. Yaptıkları bu sempozyum ve sergiyi görünce RTÜK’ün birçok sosyal sorumluluk projesine imza attığını ve daha vizyoner bir bakış açısıyla hareket ettiğini gördük ve memnun olduk. Konya ile bütünleşen, Konya ile buluşan faaliyetinden dolayı RTÜK ve üyelerine teşekkür ediyorum. Konya bir vuslat şehirdir, Şeb-i Arus kentidir. RTÜK ilgi alanına giren üniversiteyle ve Türkiye’nin en önemli İletişim Fakültelerinden birisine sahip olan ve güçlü yerel Anadolu basını açısından bu programın Konya’da yapılması anlamlı ve yerindedir. Programın hayırlı olmasını temenni ediyorum» diyerek, RTÜK’ün böyle bir projesinin olmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade ettikten sonra, Konya’nın tanıtımı açısından da sempozyumun önemli olduğunu, sempozyum bildirilerini tek tek incelediğini ve sempozyum sonunda bildirilerin kitaplaştırılmasının önemli olduğunu belirtti.

“Konya; hoşgörürlüğü ve huzurla kodlanan kadim bir medeniyettir”

Konya Valisi Yakup Canbolat, Türk Cumhuriyetlerinin kökü, özü, davası, inancı bir olan büyük bir aile olduğunu belirterek, «Devletlerimiz görünürde uzak olsa da gönül coğrafyamızda bizleri ayıran bir sınır asla söz konusu olamaz. Konya şehri ise aramızdaki birliği ve kopmaz bağlarımızın en güçlü teminatlarından biridir. Asırlardır temel değerlere dayanarak ilim ve irfan üreten, alim-bilgin yetiştiren bir şehirdir. Bu şehir İslam medeniyetinin en büyük şehirleri arasına ismini yazdırmış bir şehirdir. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın söylediği gibi ‘Bir başkent daima başkenttir’ sözündeki gibi ulemasıyla medreseleriyle yazılı eserleriyle camileri, kütüphaneleriyle bir başkent asaletine yaraşan bir şehirdir. Hz. Pir eserlerini bu şehir yazmış bu şehrin sokaklarına mana ve ruh kazandırmıştır. Konya bizim devlet geleneğimizin ve anlayışın en sağlam temellerin atıldığı, adaleti hoşgörürlüğü ve huzurla kodlanan kadim bir medeniyetin beşiğidir»şeklinde konuştu.

Vali Canbolat ayrıca, Türk Dünyası ile ilişkilerin önümüzdeki dönemde daha da gelişmesi için Konya’nın elinden geleni yapacağını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan ve iki gün süren sempozyumda 4 farklı panel düzenlenerek katılımcılar tarafından Konya kültürü, tarihi mekanları, sanayisi ve medya konularında 57 bildiri sunuldu.

RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya da Konya’da Kurumunun gerçekleştirdiği sempozyumdan dolayı başta Konya Valisi, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanları, Selçuk Üniversitesi Rektörü ve İletişim Fakültesi Dekanı olmak üzere tüm destek veren kurumlara ve birbirinden başarılı tebliğler sunan gençlere teşekkür etti. RTÜK olarak Gelecekle İletişim Çalıştaylarına ve onların çıktılarına büyük önem verdiklerini belirten Yerlikaya, sempozyumun da gelenekselleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmalardan sonra Selçuk Üniversitesi Rektör Şahin ve RTÜK Başkanı Yerlikaya tarafından katılım belgeleri dağıtıldı ve geniş gönül coğrafyamız ile geleceğin fotoğrafları çekildi.

Görgü Artırıcı Geziler

Sadreddin-i Konevî, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin şehri olan Konya’da başta Mevlana türbesi olmak üzere çeşitli kutsal yerler ile Sille gibi tarihi kültür alanları ziyaret edildi. Tarihi kimliğinin yanında Çağdaş Türkiye’nin de incisi olan Konya’nın Bilim Merkezi ise katılımcılarda büyük beğeni uyandırdı. Ayrıca program sonundaki Semâ ayini ve Kur’ân-ı Kerîm tilaveti de katılımcıların gönül dünyasına hitap ederek şehrin ruhuna uygun manevi bir atmosfer yaşattı.

Türkiye ekonomisine büyük katkıları bulunan ve ihracata yönelik çalışmalarıyla öne çıkan irili ufaklı sanayi kuruluşları ile birlikte bazı ticari işletmelerin yanı sıra Meram Belediyesi’ne de ziyaret gerçekleştirildi.

RTÜK Başkanı Yerlikaya’dan Rektör Şahin’e Ziyaret

Ayrıca program vesilesiyle sempozyum öncesinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’e makamında bir nezaket ziyaretinde bulundular.

Prof. Dr. Yerlikaya, burada yaptığı konuşmada, “Gelecekle İletişim Projesi” kapsamında, Konya’da Vuslat Sempozyumu gerçekleştirileceğini söyledi. Sempozyumun RTÜK, Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya’daki üniversitelerle birlikte düzenlendiğini ifade eden Prof. Dr. Yerlikaya, “Konya eski başşehirlerden. ‘Başşehirin eskisi yenisi olmaz’ diyorlar. Bu bağlamda Mevlana’yı anma törenlerinin de hemen akabinde Vuslat Sempozyumu düzenliyoruz. Türkiye’ye farklı Türk Cumhuriyetlerinden, akraba topluluklarından gelen öğrencilerimizi burada bir araya getireceğiz. 100’e yakın öğrencimiz inşallah Türkiye’nin, Konya’nın kültürünü, tarihi mekanlarını, sanayisini, üniversitelerini görecekler. Ülkelerine geri döndüklerinde Türkiye’yi tanıyan bir devlet adamı, bir vali, bir bakan olarak inşallah ülkelerinde görev yapacaklar ve böylece ‘Gelecekle İletişim’ adı altında düzenlediğimiz bu proje de amacına ulaşmış olacak diye düşünüyoruz.” diye konuştu.

Prof. Dr Şahin de gerçekleştirilecek Vuslat Sempozyumu ana temasının; ‘Gelecekle İletişim’ ismini taşıdığını belirterek, “Öncelikle RTÜK Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu organizasyon münasebetiyle bir hafta önceden bizi ziyaret ettiler, bilgilendirdiler. Gerekli hazırlıkları gözden geçirdiler. Tabi bu organizasyonun üniversitelerimizle birlikte yapılıyor olması ve şehrin yerel dinamiklerinin de bu organizasyonun içinde yer alıyor olması önem arz ediyor. İletişim Fakültesi bu organizasyonun Konya’daki paydaşıdır. Biz de Selçuk Üniversitesi olarak bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Related posts

НАУРЫЗ – ЖАҢАРУ МЕН ЖАҢҒЫРУ МЕРЕКЕСІ

ttjk

ШЕКАРА СЫРТЫНДА ҚАЗАҚША ҮЙРЕТЕДІ

ttjk

ANKARA 16TH “LITTLE LADIES, LITTLE GENTLEMEN” INTERNATIONAL CHILDREN’S THEATRE FESTIVAL

Назия Жоямергенқызы