IV. Uluslararası «Köşpendiler Alemi» Göçebe Kültürü Festivali

Kazakistan, IV. Uluslararası «Köşpendiler Alemi» Göçebe Kültürü Festivali’nde
göçebe halkların temsilcilerini bir araya getirdi.

29 — 30 Haziran 2019 tarihleri arasında Kazakistan Cumhuriyeti’nin başkenti Nur Sultan’da “Köşpendiler Alemi” adlı IV Uluslararası Göçebe Kültürü Festivali düzenlenmiştir. İki gün boyunca Kazakistan’ın başkenti, göçebe halkların kültürü için bir sunum platformu haline geldi.
Festival için özellikle kurulan çadır evlerinde cesur savaşçılar, okçular, at biniciler, zanaatkârlar ve müzisyenler yerleştirildiler. İki gün boyunca, birçok çadırdan oluşan her “aul” da ilginç ve heyecan verici etkinlikler düzenlendi: “Ak Mergen” aulında (çadır evlerden oluşan yerleşim yeri) okçuların performanslarını; «Asau» aulında — Jambı Atu; «Almaly» aulunda – zanaatkarların keçe, deri ve seramik üretimi üzerine atölye çalışmalarını, «Ak süyek» (beyaz kemik) aulunda — ulusal oyunları izlemek mümkündü.


Göçebelerin dünyasına tam dalma, “Arkayım” neo-etnofolk grubunun müzikal performansları, homuscu ve şarkıları boğazdan söyleyen Turgan Kama performansları, etno halk grubu “Turan” ve diğer sanatçıların müzikal performanslarıyla sağlandı.
Festival programının en önemli yanı yakın ve uzak ülkelerden gelen katılımcı takımların gösteri performanslarıydı. Etkinliğe Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan, İran, Güney Kore, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Tacikistan ve Rusya’dan ekipler katılmıştır. Festival organizatörünün belirttiği gibi, etnofestival’in katılımcı ve misafir sayısı yıldan yıla artmaktadır.
Festivalde Türkiye’den 6 yıldan beri Osmanlı döneminin tarihini tanıtan «Ordug» tarihi klübü katıldı. Kulüp, 16. yüzyıldaki Türk askerlerinin milli kıyafetlerini ve dövüş sanatlarını yeniden yaratan tarih meraklılarından oluşuyor.
Türkiye’den gelen ekip lideri Nuri Güler, gazetecilerle yaptığı röportajda: “Bu festivale katılmaktan çok memnunuz, bu yıl ikinci kez buraya geldik ve gelecek festivallere de geleceğimizi umuyoruz. Etnofestival türk ülkelerinden gelen kardeşlerimizle kendi kültürel ve tarihi zenginliklerimizi paylaşmamızı sağlıyor. Ortak bir geçmişimiz ve ortak köklerimiz var. Festival insanları ve ülkeleri bir araya getiriyor ”dedi.
Her yaştan ziyaretçiler için uygun etkinlikler düzenlendi: çocuklar için oyunlar ve tiyatro gösterileri, yetişkinler için okçuluk yarışmaları, ulusal göçebe oyunları ve esnaflardan atolye çalışmaları, gençler için konser ve defileler düzenlendi. Aynı zamanda, festival için özel olarak hazırlanan farklı ülkelerden gelen şefler tarafından hazırlanan göçebe halkların milli yemekleri misafirlere sunuldu.
Festivalin temel amacı, göçmenlerin tarihi ve kültürel mirasını, ulusal geleneklerin, ideolojisinin, dövüş sanatlarının canlanmasına ve ülkeler arasındaki kültürel değişimlerin canlanmasına yönelik bir platform olarak yaygınlaştırmaktır. Organizatörler, bu tür sanatsal ve kültürel etkinliklerin ulusal ruhu canlandırmakta ve kardeş ülkeler arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmedeki önemine dikkat çekti.
Kazakistan göçebe kültürünün beşiğidir. Araştırmacılara göre, yabani atlar önce Orta Asya’daki göçebeler tarafından evcilleştirildi. Dünyada göçebelerin zengin ve eşsiz kültürleri, yıldan yıla popülerlik kazanıyor. Kazakistan’ın yetkilileri şu anda ülkede büyük çapta etkinlikler düzenlemeye ve turizmi geliştirmeye özel önem veriyor.
Festivalin organizatörleri Nur-Sultan şehri valiliği desteğiyle Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı Turizm Endüstrisi Komitesi tarafından yaptırılan “Kazak Tourism” Ulusal Şirketidir.

«Kazakh Тourism»A.Ş.

Related posts

«Ace of M.I.C.E. Exhibition»

Halyk 5-ші Дүниежүзілік көшпенділер ойындарының бас серіктесі болды

Назия Жоямергенқызы

Кардиология және ішкі аурулар ҒЗИ білім беру бағдарламаларын аккредиттеу туралы халықаралық сертификаттарын алды

ttjk