«Han Sultan. Altın Orda» opera gösterisinin prömiyeri Türkiye’de sahnelenecek

2024 yılının 15-16 Aralık tarihlerinde, yerel saatle 20:30’da, «Han Sultan. Altın Orda» operası, Kazakistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Günü’ne özel olarak, İstanbul’un simgelerinden biri olan Atatürk Kültür Merkezi sahnesinde Türk izleyicisiyle buluşacak. Bu prömiyerin, Türkiye ve Kazakistan arasındaki kültürel işbirliğini güçlendirmeye katkı sağlayacağına eminiz. Operanın özgün sahnelemesi, modern sahne teknikleri ve tarihi derinliği izleyicileri büyüleyecektir. İlk kez Türk sahnesinde sahnelenecek bu eser, zengin tarih ve kültürel mirası dünyaya tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır.

«Han Sultan. Altın Orda» operasının hazırlanmasında tarih danışmanlığı yapan bilim insanları şunlardır: Orta Çağ Kazakistan tarihine dair 4 monografi ve 170’ten fazla bilimsel ve popüler bilim eseri (bunlar arasında Cuci Ulusu (Altın Orda) tarihi üzerine çalışmaları da bulunmaktadır) yazarı, tarih bilimleri adayı, profesör Nurlan Atıgayev; Altın Orda tarihi üzerine 5 kitap ve 170’ten fazla bilimsel makale yazarı, Altın Orda ve Tatar hanlıkları araştırma merkezinin başkanı, «Altın Orda Şolusu» dergisinin genel yayın yönetmeni İlnur Mirgaliyev; «Marmara» Üniversitesi profesörü, Altın Orda ve sonrası hanlıkların tarihi üzerine çalışmalar ve 40’tan fazla telif ve çeviri kitabın yazarı olan Türk tarihçi İlyas Kemaloğlu.

«Han Sultan. Altın Orda» operasının sahne yönetmeni İtalyan Davide Livermore’dir. Kendisi İtalya Yıldızı Nişanı subayı olup Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, Mirella Freni ve Zubin Mehta gibi ünlü sanatçılarla; ayrıca Luca Ronconi, Andrey Tarkovski ve Zhang Yimou gibi tanınmış yönetmenlerle çalışma tecrübesine sahiptir. Livermore, Milano’daki La Scala, Roma Operası, Torino’daki Teatro Regio ve Cenova’daki Carlo Felice Tiyatrosu gibi İtalya’nın en prestijli sahnelerinde eserler sahneye koymuş deneyimli bir yönetmendir.  Operanın ana karakteri Han Sultan, Ulu Devlet’in kurucusu Cuci Han’ın  üçüncü eşi ve Altın Orda’nın büyük hükümdarlarından biri olan Berke Han’ın annesidir. O, ayrıca Harezmşah Alaeddin Muhammed II’nin büyük kızı ve ünlü Celaleddin Harezmşah’ın öz kardeşidir. Han Sultan hakkında tarihte kalan sınırlı bilgiler bile, günümüz araştırmacıları ve edebi yaratıcıları için paha biçilemez bir hazinedir.

Han Sultan’ın portresi, benzersiz kaderi ve tarihi rolüyle değerli bir figür olarak öne çıkar. Opera, Cengiz Han’ın İslam dünyasının önemli kültür merkezlerinden biri ve Türklerin kurduğu büyük bir siyasi yapı olan Harezmşahlar Devleti’ni fethetme süreciyle başlar ve Altın Orda’nın oluşmaya başladığı dönemde sona erer. Han Sultan, zekası, karakteri ve siyasi yetenekleriyle hem kendisini hem de oğullarını Altın Orda’nın önde gelen şahsiyetleri haline getirmiş bir lider olarak tarihte iz bırakmıştır.

Yeni eser klasik bir opera olmasına rağmen, modern teknik olanakların en gelişmiş örneklerini kullanmaktadır. Bu nedenle, hızla gelişen teknolojik çağda video içeriklerinin de etkin bir şekilde kullanılması planlanm ıştır. Hayatın özünü simgeleyen bir motif olarak seçilen çınar ağacının sahnede kullanım şekli de izleyiciler üzerinde derin bir etki bırakacaktır.

Yeni operanın sahne tasarımını, La Scala ve Fransa’nın birçok tiyatrosunun sahnelerini tasarlayan ünlü sahne tasarımcısı Eleonora Peronetti üstlenmiştir. Işık tasarımı ise, dünya çapında tanınan yönetmen Gaetano La Mela’nın birlikte çalıştığı ve Teatro Stabile di Catania’da ışık sanatçısı olarak görev yapan bir uzman tarafından gerçekleştirilmiştir. Operanın koreografisini, tanınmış bale sanatçısı ve koreograf Asem Aldibekova üstlenmiştir. Video içerik ise alanında önde gelen D-Wok ekibi tarafından hazırlanmıştır.

Ulusal eserin kostümlerinin baş tasarımcısı, PRIMO STUDIO atölyesinin kurucusu ve sanat direktörü Aynur Erimbetova’dır. İkinci tasarımcı ise Altın Serikbayeva’dır. Tarihi prodüksiyonun kostüm tasarımlarında klasik stil ile modern bakış açısı ustaca harmanlanmış ve özel renkler tercih edilmiştir. «Han Sultan. Altın Orda» operası için özel olarak 173 sahne kostümü hazırlanmıştır. Ayrıca solistler, orkestra, koro, bale grupları ve diğer katılımcılar dahil olmak üzere yaklaşık 300 sanatçı sahnede bir araya gelmiştir.

«Bu operayı sahneye koyma teklifini ilk kez yönetmene sunduğumda, köklü bir tarihe sahip olan Cuci Ulusu’nu, zengin geleneklerimizi, halkımıza özgü değerleri, insani erdemleri, aile terbiyesini ve kadının toplumdaki rolünü ön plana çıkarmayı önerdim. Örneğin, Han Sultan, Cengiz Han’ın hüküm sürdüğü bir dönemde, Büyük Bozkır kadınına özgü cesareti, özgürlüğü ve Rus knezlikleriyle diplomatik ilişkiler kurma becerisiyle tarihte iz bırakmıştır. Böyle Türk dünyasının annelerini bugünkü nesle tanıtmak ve hak ettikleri değeri vermek için, Büyük Bozkır’ın cesur kadınlarını sahnelemeye devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum,» dedi bu prodüksiyonun fikir sahibi ve Abay Opera Evi’nin direktörü Aynur Köpbasarova.

Türk dünyasının köklerinden biri olan Altın Orda’nın siyasi sahnesinde önemli bir rol üstlenen Han Sultan karakteri, bu şekilde halkla buluşuyor.

Related posts

«Қазақ даласындағы Оғыз тарихи мұрасы»

ttjk

ҚАСИЕТТІ МӘУЛАНАНЫ ЕСКЕ АЛУ САЛТАНАТЫ

ttjk

Отпразднуйте Всемирный день турецкого кофе

editor