16-20 Ekim 2025 tarihleri arasında, Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı, Kazakistan Kadın Gazeteciler Kulübü ve Belçikalı Inter Media Bruxselles Asbl, Brüksel’de «Küresel Medya Alanında Türk Dünyası» konulu 5. Uluslararası Türk Gazeteciler Medya Forumu’nu düzenleyecektir. Medya forumuna Kazakistan, Avrupa ülkeleri, Türkiye ve Orta Asya’dan medya yöneticileri, gazeteciler, bilgi ve turizm sektörüyle ilgili devlet kurumları, milletvekilleri, halkla ilişkiler yöneticileri, medya sektöründeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, turizm uzmanları, üniversitelerin gazetecilik fakültelerinin dekanları ve öğrencileri ile tanınmış kişiler katılacaktır.
Türk dünyası medya sektöründeki önemli konuların ele alınacağı medya forumunun ilk genel oturumunda, «Medya İşinde Sürdürülebilirlik ve İnovasyon: Geleceğe Yönelik Bir Model» konuları ele alınacaktır: Gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi: abonelikler, bağışlar, reklamlar, hibeler; özel medyada kitle fonlaması; küçük ve orta ölçekli medya için yenilikçi iş modelleri; Sınırlı kaynaklarla medya yönetimi: iş akışının optimizasyonu ve teknolojilerin etkin kullanımı, medya markasının geliştirilmesi konuları ele alınacak.
«Turizm — Türk dünyasında diplomasi ve kültürel iş birliğinin bir aracı» konulu oturumda, Medya Forumu katılımcıları modern «İpek Yolu»nun mirasını; turizm, yatırımlar ve kültürlerarası diyalogu; dijital diplomasi: Türk ülkelerinin ve dünya sahnesinin imajını; gastronomi turizmi: Türk dünyasının ulusal lezzetini; Türk devletlerinde turizmi ve halkla ilişkiler stratejilerini tartışacaklar.
Son dönemde dünyadaki tüm sektörlerde büyük bir etki yaratan yapay zekanın medya ve editör kadrosu üzerindeki etkisi, «Medyanın dijital dönüşümü: yapay zeka, yeni formatlar» konulu oturumda ele alınacak. Gazetecilikte yapay zeka: editörlük çalışmalarında yapay zeka kullanımı: metin yazımından içerik oluşturmaya; Büyük Veri ve hedef kitle analizi: başarılı vakalar: yeni formatların geliştirilmesi: podcast’ler, video içerikleri, etkileşimli makaleler; medyada siber güvenlik: verilerin siber saldırılardan korunması.
Bir gazetecinin bilgi yayma sorumluluğu: Doğrulama, bilgi doğrulama; «casus yayınlar» ve tık tuzağı: Etik ilkeler; Sosyal ağların profesyonel gazetecilik üzerindeki olumsuz etkileri; Bilgi manipülasyonu, dezenformasyon ve propaganda. Oturumun konusu: «Medya okuryazarlığı ve bir gazetecinin mesleki etiği».
5. Uluslararası Türk Dili Konuşan Gazeteciler Medya Forumu kapsamında, Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu binasında bir basın turu düzenlenecek ve milletvekilleriyle röportajlar gerçekleştirilecek. Brüksel’deki yerel valiliklere ve turistik yerlere geziler ve Paris şehrinde bir basın turu düzenlenecek.
Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı, 11 Kasım 2014 tarihinde kuruldu. Vakıf çerçevesinde Kazakistan’da Kadın Gazeteciler Kulübü, Genç Gazeteciler Okulu ve Medya Eğitmenleri Okulu çalışmaktadır.
Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfnın resmi web sitesi: www.ttjk.kz
Medya Forumu’nun resmi web sitesi: www.mediaforum.kz